De Levenslessenserie

Voetballen, lesgeven op de basisschool, wiskundehuiswerk maken, een bedrijfsuitje plannen, studeren voor een tentamen, een bedrijfsplan schrijven of een boek presenteren…

Als mensen zijn wij dag in dag uit bezig met allerlei verschillende dingen.

En hoewel we voor al die dingen verschillende vaardigheden nodig hebben, is er een set aan vaardigheden die we ALTIJD gebruiken, bij ALLES wat we doen.

Dit is wat wij Levensvaardigheden noemen.

Daarbij kunnen we denken aan:

• Omgaan met stress
  • Zelfvertrouwen
  • Keuzes maken
  • Beoordelen
  • Doorzetten

Zou het niet fijn zijn als we deze levensvaardigheden beheersen? Dat we deze levensvaardigheden de rest van ons leven kunnen gebruiken bij wat we dan ook maar doen?

Het doel van dit programma is om de deelnemers bewust te maken van de levensvaardigheden die je nodig hebt in het leven en ze te helpen deze levensvaardigheden in zichzelf te ontwikkelen.

Het programma bestaat uit de volgende 3 lessen:

Les 1

• Deel 1: Vertrouwen
    De leerlingen raken vertrouwd met de omgeving en het delen van ervaringen in de groep.
  • Deel 2: Kiezen
    De leerlingen leren beter keuzes te maken door hun criteria voor kiezen te onderzoeken.
  • Deel 3: Beoordelen
    De leerlingen oefenen om meer te beoordelen in plaats van te veroordelen.

Les 2

• Deel 1: Omgaan met stress
    De leerlingen leren wat hun stresswekkers zijn en welke chillpillen ze daarvoor kunnen vinden om stress te verminderen.
  • Deel 2: Zelfvertrouwen
    De leerlingen bewust maken van waar onzekerheden vandaan komen en helpen met de onzekerheid om te gaan.

Les 3

• Deel 1: Doorzetten
    De leerlingen worden zich bewust van hun spanningsboog en oefenen om deze op te rekken.
  • Deel 2: Kiezen
    De deelnemers krijgen inzicht in hun belangrijkste kernwaarden en in hoe ze die tot uiting kunnen brengen in hun leven.

Blog over ervaringen met deze les.